2013. április 27., szombat

A. A. Milne: A Vörös Ház rejtélye

(forrás: Wikimédia)

Az 1922-ben kiadott regény, Milne előszava alapján, műfajkísérlet. Világosan kijelenti, hogy kedvtelésből ír detektívregényt, és ezen belül olyat, amit Ő is szívesen olvasna. Célja egy logikus, világos és követhető történet megalkotása.
A nyomozást két aranyos, de valójában kissé mihaszna, életművész fiatalember végzi, akik érintetté váltak az ügyben.

Anthony Gillingham, két élethivatás között, meglátogatja kedves barátját, William Beverley-t, aki a hiú és gyermeteg művészetpártoló Mark Ablettnél vendégeskedik a Vörös Házban. Gillingham a ház közelében lövést hall, és  odaérve csatlakozik Matthew Cayley-hez, Ablett unokaöccséhez és titkárához, akivel a dolgozószobában holtan találják Mark látogatóba jött rosszéletű fivérét. A házigazda pedig nyomtalanul eltűnt...
Gillingham bizonyos dolgokat nem ért és magyarázatot keres!

A történet nem olyan könnyed, mintha a műfaj valamelyik szuper-intelligens nyomozófigurája elegánsan megoldaná a rejtélyt, de nagyon érdekes! Gillingham már az elején tudja, hogy ki mozgatja a szálakat, viszont csak a regény végére jön rá, hogy mi is történt valójában, a tragédia okai pedig csupán az elkövető búcsúleveléből érthetők meg.
Míg Gillingham és Beverley rokonszenves fiúk, addig a gyilkosról kiderül, hogy egyenesen értékes ember volt, akire mindkét amatőr detektív végül tisztelettel gondol.

A Vörös Ház rejtélyét befejezve az olvasó megállapíthatja maga is, hogy a cselekmény megfelelt-e az előszóban támasztott követelményeknek.
Szerintem igen!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése