2013. április 13., szombat

E. D. Biggers: Charlie Chan színre lép

Honolulu-i kikötő. Forrás: Wikimédia

A bankár John Quincy Winterslip azzal a határozott céllal hagyja maga mögött Bostont, hogy nagynénjét hazavigye Hawaii-ról, ahol a kétes-hírű rokonnál, Dan Winterslipnél vendégeskedik.
John Quincy meg van győződve arról, hogy benne egy csepp sincs a Winterslipek kalandor véréből, azonban a honolului tartózkodás hatására kénytelen megváltoztatni véleményét. Mihelyst kiköt a hajó, Minerva néni közli Dan Winterslip halálhírét John Quincy-vel és Barbarával, a megboldogult lányával. A nyomozás kezdetén színre lép Charlie Chan...

Ez a regény a honolului detektív segítőjéül szegődött John Quincy Winterslipé, az ő fejlődését követheti nyomon az olvasó. Biggers bemutatja hogyan válik a szépreményű kényelemszerető bostoni bankárból kalandor, miközben három nő között őrlődve, végül is megtalálja a hozzá való társat és felgöngyölíti az ügyet (persze Chan már régen tudja ki a tettes).
Charlie Chan fiatalabb valamivel, mint A sárga detektív idején, Biggers kifacsart értelmű mondatokat ad a szájába, holott nyelvi problémáinak később nyoma sincs.
Akárcsak A sárga detektívben, itt is pártolja az ifjú szerelmesek egymásra találását, sőt beszél a feleségével való megismerkedéséről.

"– Itt, a csillogó homokban láttam először jövendő feleségemet – folytatta Chan. – karcsú volt, mint karcsú bambusz, és szép, mint a szilva virága...
Az ön felesége – ismételte John Quincy. A téma egészen új volt előtte.
Igen, úgy van. – Chan fölállt. – Erről jut eszembe, sietnem kell otthonomba, ahol feleségem gyermekeimet gondozza. Jelenleg kilencen vannak, szám szerint."

(E. D. Biggers: Charlie Chan színre lép. Budapest, Kék Könyvek. 120. p.)

A Charlie Chan színre lépben Biggers igyekszik közelebb hozni az olvasóhoz a honolului mindennapokat, s bár a bűntény megoldása egyszerűbb, mint A sárga detektívben, ez a könyv is kellemes fejtörést okozhat a krimikedvelőknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése