2013. május 8., szerda

Émile Gaboriau: Az orcivali bűntett


(forrás: Wikimédia)
Orcival békés kisváros Párizs mellett. Egy hajnalon, 186... július 9-én az orvvadász Jean Bertaud ragadványnevén a Korhely és fia ténykedésük során egy női holttestet találnak Trémorel gróf birtokán. A kiérkező hatósági személyek megállapítják, hogy a brutális kegyetlenséggel megölt nő Berthe, a gróf felesége. A kastélyt az elkövetők felforgatták, a grófot is meggyilkolták valószínűleg, azonban a teste eltűnt.
A vizsgálatban résztvevők másképpen látják az ügyet...
Az általános felfordulásban egy vidéki kereskedő küllemű úriember jelenik meg a tetthelyen, aki bejelenti, hogy ő a várt párizsi detektív Lecoq úr.

Az orcivali bűntett a francia bűnügyi irodalom kezdete. Lecoq pedig minden detektívek atyja, azzal a különbséggel, hogy míg az utódoknak védjeggyé vált megjelenésük van, addig a párizsi nyomozó egy átváltozóművész.
Gaboriau a regény első harmadában szereplői bemutatásával és a grófné halálának vizsgálatával foglalkozik, a második részben egy régebbi bűneset körülményeit ismerik meg a résztvevők és az olvasók, a végén Lecoq lezárja a nyomozást.
Az orcivali bűntett irodalmi igényességű könyv. Gaboriau a korabeli társadalom széleskörű ábrázolásán túl bemutatja a francia rendőrség működését és a párizsi alvilágba is bepillantást nyújt. A történet során nagy hangsúlyt fektet a bűnelkövetők jellemének és motívumainak megismertetésére, valamint Lecoq is elmond saját sorsáról sok mindent, ami akár még igaz is lehet.

A regény során megismerjük a furfangos Lecoq valódi külsejét és korát, ha másért nem ezért mindenképp érdemes elolvasni Az orcivali bűntett-et!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése