2013. május 1., szerda

Gárdonyi Géza: Szunyoghy miatyánkja



(forrás: Wikimédia)


A regényajánlás aktuális a Gárdonyi-emlékév kapcsán és a Deák Ferenc Könyvtár alapításának 100 évfordulója miatt is. A Szunyoghy miatyánkját 100 éve írta Gárdonyi, és a keletkezéstörténete, valamint a regény célja egyaránt figyelmet érdemel!
A keletkezéstörténetről a Wikipédia szócikk alapos tájékoztatást nyújt, a benne előforduló apró tévedésről pedig már írtam korábban egy másik blogban.
A Szunyoghy célja didaktikus, Gárdonyi úgy gondolta, ha volt egy regénye, amely majdnem visszatartott valakit az öngyilkosságtól, hát ír egy olyat, ami biztosan eléri ezt a célt. Gárdonyi József apjáról készített életrajza arról tanúskodik, hogy a szerző pontosan ismerte azt a lélektani állapotot, amelynek hatására valaki a végső lépésre szánja el magát. Gárdonyinak fiatalon volt egy öngyilkossági kísérlete, melynek módja hasonlított az Aggyisten Biri című regényben ábrázolthoz. Az Aggyisten Biri főszereplője Kelesse Pali elhatározza, hogy szerelmi bánatában mellbe lövi magát.

Felvonta a revolver kakasát. Egy rántással szétnyitotta a lajbit a mellén. Az inget is. A revolvert a szívére tette...
Hideg vas... Bánta is ő már. Egy durranás, és nincs többé se hideg, se meleg. Se Magyarország se Amerika. És főképpen nincs Biri-bú...
Összeszorította a fogát... És... klakk...
Csak klakk, és nem durr.
A revol nem sült el.
Annyira meglepődött ezen a váratlan életben-maradáson, hogy percekig bámult maga elé.
A revolból bizonyosan régen nem lőttek. Talán meg kellett volna olajozni? Vagy az a házaló csalta meg? Hogy a szabadság-szobor dűljön rá arra a huncutra!
Felvonja ismét a kakast, és maga elé próbálja.
A revolver megint klakk...
Bosszúsan pattant megint maga elé. A harmadik lövés is csak klakk, a negyedik lövés is csak klakk.
Az ötödik egyszerre lánglobbanás és durr!... - úgy hogy a keze is megrándult belé.
S a lobbanástól káprázó szemmel, a durranástól megrettenten bámul a bűzzel füstölgő revolverre.
- Isten nem akarja, hogy meghaljak...”

A Szunyoghy miatyánkja címszereplője számos megpróbáltatás után, melyek egytől-egyig olyan krízisek, hogy hatásukra elvethetné az életet, inkább mindig újrakezdi. Ahogy ő maga vallja, nem enged teret a „fantáziának”, nem tekint vissza, hanem valami más tevékenységbe fog, új célt ad az életének.
Sajnos arról nem maradt ránk semmilyen forrás, hogy a Szunyoghy miatyánkja visszatartott-e valakit az öngyilkosságtól!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése