2013. szeptember 30., hétfő

John Dickson Carr: A kastély titka


(forrás: Wikimédia)
Az Amerikában 1959. augusztusában megjelent történelmi krimi eredetije a  Scandal at High Chimneys címet viselte. A magyar fordításban A kastély titkára keresztelt regény címe engem félrevezetett. Azt vártam, hogy a középpontban valamiféle családi kastéllyal kapcsolatos titok lesz, azonban a történet végén a kastélyban lakó család tragikus titkára derült fény. Szerencsésebb lett volna az eredeti címnél maradni, mivel valóban több botrány is fűszerezte a regényben ábrázolt Damon-család végnapjait.
A történet a viktoriánus korban játszódik, főszereplője, a krimiíró Clive Strickland, aki meglátva barátjánál Victor Damon-nál a húga képét, elvállalja egy kétes feladat teljesítését. Meghívja magát (!) a Damon-családhoz, akikkel az úti célja felé tartó vonaton találkozik is. Kapóra jön ez a családfőnek Matthew Damon-nak, aki veszélyben érezve életét, súlyos családi titkot próbál megosztani Strickland-del, azonban ebben megakadályozza a könyvtárszobából leadott lövés...
Számomra nem tűnt hitelesnek a történet, mert a szereplők cselekedetei néha valószerűtlenek voltak. Például Strickland egy általa megvetett ember visszataszító leánykérését tolmácsolná a családfőnek, amit először nem vállal el, de aztán a szép Kate Damon képét látva magáévá teszi az ügyet, azért, hogy bebocsátassék a Damon családhoz.
Victor Damon elbeszéléséből értesülünk arról, hogy a családfő nagyon becsüli Strickland-et, Victor pedig jó barátja, tehát más alkalom is lenne a meghívásra.
Ráadásul végül Clive nem várja be a formális meghívást, hanem rátör a házigazdára és a nejére.


A kastély titkát őszi és téli hónapokban szigorúan tilos olvasni, mert a kevés napsütéses óra összeadva a regénybeli Londont megülő köddel és a viktoriánus korban már kellemetlenségeket okozó szmog ábrázolásával rossz hangulatba sodorhatja az olvasót!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése