2011. március 16., szerda

Lakner Artúr: Édes mostoha

ill. Róna Emy
Bizonyára sokan emlékeznek Hargitay Erzsikére. Akár a könyv kis szőke angyalkájára, akár a filmváltozat tündéri 7 éves kislányára. Édes-bús történet egy gyermekről, aki elveszítvén édesanyját, nem képes vidám lenni, nem élvezi a gondtalan gyermekkort. A doktor szerint egyetlen gyógyír van a búskomorságra: egy új anya. És megérkezik a családba a „mostoha”, aki a kisleány szemében maga a megtestesült gonosz. Hogy miért érez mélységes félelmet az új anyukával szemben? Köszönhető Ibolyának, a távoli rokonnak, aki csalódottságában és féltékenységében telebeszéli Erzsike fejét a „gonosz mostohá”-ról szóló történetekkel.
Hogy is ne éreznénk együtt szegény gyermekkel, aki mindenféle szörnyűségeket hallgatva, esti meseként borzalmas történeteket átélve várja az új anyukát, míg végül már az ajándéknak szánt virág árnyékát is kínzóeszköznek látja?! Miért is ne ítélnénk el a nagynénit, akinek köszönhetően Erzsike megszökik otthonról? Vajon miként tud a kislány bizalmába férkőzni az új tanárnő? És egyáltalán, ki is Ő, akit oly nagyon a szívébe zár a kis árva? 

A regény írója, Lakner Artúr gyermekek számára vetett papírra olyan történeteket, amelyeket a maga alapította színtársulat adott elő. Úgy vélte, hogy a gyermekeknek szánt írások javarészt ijesztőek, elrettentők, kegyetlenek, a gyermekek személyiségfejlődésére nincsenek jótékony hatással. Ezért olyan műveket írt és mutatott be, melyek a barátságra, az önzetlenségre, a szeretetre, az elfogadásra tanították a kicsiket. Szerencsére egy utód jóvoltából, mind a mai napig él „Lakner Bácsi Gyermekszínháza”. http://www.lakner.hu/

A regényből készült 1935-ben Balogh Béla által forgatott filmváltozatot olyan kivételes színésznagyságok tették halhatatlanná, mint Tasnády Fekete Mária, Páger Antal, Mály Gerő, Gózon Gyula, Vaszary Piroska, Erdélyi Mici. A filmet Európán kívül az Egyesült Államokban és Japánban is nagy sikerrel vetítették.

Keresd a kötetet a FSzEK fiókjaiban:  
A mű megtalálható elektronikus formában is:   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése