2013. március 20., szerda

Agatha Christie: És eljő a halál...

(forrás: Wikimédia)
  "A férfiakat bolonddá teszi a nők fénylő teste, s jaj egy perc alatt fakó kővé merednek...
Egy villanás, egy szemhunyás, mintha meglepné az álom, s végül eljő a halál..."
(Agatha Christie: És eljő a halál... Budapest, HUNGA-PRINT Nyomda és Kiadó, 1993. 36. p.)

 
Agatha Christie egyetlen a történelmi krimi műfajába tett kalandozásának eredményeképpen adták ki 1944-ben ezt a regényt. Christie a kész művet  Stephen Glanville professzornak ajánlotta, így mondva köszönetet az ötletért és fáradhatatlan kitartásáért, mellyel megválaszolta az írás során felmerülő kérdéseit. Az írónő posztumusz megjelentetett önéletrajzában megvilágítja a regény keletkezésének körülményeit.
Amikor Glanville felvetette az ókori Egyiptomban játszódó krimi ötletét, Agatha Christie elbizonytalanodott a kivitelezésre gondolva, de a professzor megnyugtatta.
"- Miért ne játszódhatna egy detektívtörténet az ókori Egyiptomban ugyanúgy, ahogy az 1943-as Angliában is játszódhat.
Sejtettem mire gondol: az emberek ugyanolyanok, bárhol és bármilyen korban is élnek."
(Agatha Christie: Életem. Budapest, Partvonal Könyvkiadó, 2008. 564. p.)
Christie-nek már csak egyetlen fenntartása maradt, úgy vélte, kevés ismeretanyaggal rendelkezik egy ilyen tárgyú krimihez, azonban Glanville érvei meggyőzték, elég előtanulmányt folytatott, amikor megírta Ehnatonról szóló színművét.
A regény tárgyának megválasztásakor három esetet gondolt végig Christie, a történet játszódhatna Pepi, Hatsepszut vagy Ramszesz idején. Egy kitalált főhős kalauzolná ezekben a korokban az olvasót. (Paul Doherty is hasonló elképzeléssel aratott sikert napjainkban a Hatsepszut uralkodása alatt játszódó Amerotke-ciklussal).
Agatha Christie végül a stílusának legmegfelelőbb témát választotta, a XI. dinasztia idején egy Ka-pap által írt, családi feszültségektől terhes levelek nyújtotta történetet.
"A két fiúnak írott atyai levelek, arról szólnak, miképpen viselkednek egy bizonyos középkorú nővel, a családdal együttélő szegény rokonnal, aki minden korban megtalálható, akit a családfő kedvel, ám a gyerekek általában utálják, mert beárulja őket és csak a viszályt szítja. [...] Én a lelki szemeimmel egyre tisztábban láttam az egész családot, amelyet kiegészítettem egy leánnyal is, és átvettem bizonyos részleteket két másik szövegből - így kerül a házhoz egy új feleség, egy elkényeztetett kisfiú és egy kapzsi, de ravasz nagymama is."
(Agatha Christie: Életem. Budapest, Partvonal Könyvkiadó, 2008. 565-566. p.)
Ebből az anyagból alkotta Christie az És eljő a halál... című regényét, mely újraolvasva egész életében elégedetlenséggel töltötte el.  Ennek oka az volt, hogy Glanville iránti hálából a cselekmény egyik végkifejletének részletét nem az eredeti elképzelése szerint írta meg, hanem a professzot ötlete alapján és úgy gondolta a saját változata jobb lett volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése