2013. március 14., csütörtök

Jankó Olga: Az elmaradt tánc

(forrás: Wikimédia)


 „Szabadság, szerelem!
E kettő kell nekem.
Szerelmemért föláldozom
Az életet,
Szabadságért föláldozom
Szerelmemet.„

(Petőfi Sándor: Szabadság, szerelem! Pest, 1847. január 1.)



1848 januárjától valami van a levegőben, a fruskák Teleki Blanka nevelőintézetében Petőfi verseket olvasnak fel, a pozsonyi országgyűlésen lendületes szónoklatok hatására megfiatalodnak az idősebb képviselők is, Pesten és Budán a kávéházakban vitatják meg a haza sorsát.

Számomra izgalmassá tette Jankó Olga regényét, hogy különböző megítélésben látjuk a forradalmat és szabadságharcot. Bérczy Veronika jó családból származik, apja képviselő, Besztercebányán jómódban élnek. Bruder Sándor nagyszülei egyszerű óbudai polgárok, akik németül beszélnek otthon és nem is értik, hogy mi történik, de aggódnak unokájukért. Veronikát és Sándort elsodorják az események, végül egy besztercebányai bálon találkoznak és megtetszenek egymásnak. Később újra találkoznak, a kezdeti vonzalomból szerelem lesz, majd házasság. A nemzeti tragédia egyéni tragédiákkal jár: Veronika édesapját kivégzik, Sándornak menekülnie kell. Veronika Óbudára költözik, beilleszkedik az egyszerű polgári környezetbe, és később Sándornak kegyelmet jár ki egykori osztrák barátnője révén. Boldogan élnek egészen addig, míg egy séta alkalmával nem találkoznak Görgey Artúrral, akit édesapja kivégzésért okol Veronika. A szabadságharc eseményeit másképp megítélő Sándor védelmébe veszi Görgeyt, és ugyan kissé didaktikus Görgey válasza, azonban az egyéni veszteségek miatt Veronika indulatai nem keltenek ellenszenvet az olvasóban.
Másik szempont, ami alapján szerettem ezt a könyvet, hogy a legtöbb lányregénnyel ellentétben, Jankó Olga a házasság nehézségeiről sem hallgat. Az értékrendek Bruderéknál komoly összeütközésbe kerülnek, és Veronika édesanyaként féltékeny lesz férjére, mert kisfiúk imádja, születendő kislányát szeretné „kisajátítani” magának, amit Sándor megért és támogat. Végül egymás iránti ragaszkodásuk átsegíti őket ezeken a konfliktusokon is, és elhisszük Veronikának, amikor az őt új környezetében meglátogató rajongójának elmondja, ezt az életet választaná, ha újra dönthetne.

Ha elolvasnád, keresd a kötetet a FSzEK fiókjaiban!

Ha olvastad a regényt és tetszett, vagy nem tetszett, beszélj róla


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése