2013. április 13., szombat

E. D. Biggers: A sárga detektív

Honolulu a harmincas években. Forrás: Wikimédia

A londoni Broome's Hotelben meggyilkolnak egy köztiszteletben álló idős amerikai milliomost, aki családjával egy szervezett világkörüli utazáson vesz részt. Az ügyet Duff felügyelő kapja, a Scotland Yard kiváló nyomozója, azonban ahogy szaporodnak az áldozatok, úgy tűnik, a felügyelőt cserbenhagyják legendás képességei. Szerencsés fordulat, hogy az utazás során a csoport Honolulut is érinti, ahol Duff felügyelő bevonhatja a munkájába régi barátját, Charlie Chant.

Érdekessége a regénynek, hogy más-más stílussal nyomoz a két detektív; Duff összegyűjti a tárgyi bizonyítékokat. Charlie Chan az ügy előzményei és a beszélgetések során elejtett információk alapján megfigyeléssel és logikus következtetéssel oldja meg az ügyet.
Chan megjelenésével Biggers humort csempész az izgalmas regénybe, Kashimo, a honolului detektív japán segédje jó szándékú botladozásaival csökkenti a feszültséget.
A klasszikus detektívregény a történet végéig tartogat meglepetéseket, ahányan olvastuk, annyiféle gyanúsítottal álltunk elő a turistacsoportból, holott a megoldás mindvégig ott volt az orrunk előtt.
Ahogy Charlie Chan mondja: 

- El van már intézve minden.
- Hogy érti ezt? - kiáltotta a lány.
- Hátravan még egy-két fontos bizonyíték az angol bíróság számára, de ezeket most már meg fogjuk találni. 
- Azt jelenti ez, hogy tudja, ki gyilkolta meg a nagyapámat? 
- Hát maga még nem tudja? - kérdezte Chan. 
- Persze, hogy nem. Honnan tudnám.
Charlie mosolygott. - Ugyanannyi alkalma volt megtudni, mint nekem. De hát a maga esze egy kissé tele volt egy bizonyos ifjú emberrel...”
(E. D. Biggers: A sárga detektív. Budapest, Kentaur Könyvek, 1988. Fordította: Mihályfi Ernő. 221.p.)

A regény 2012-ben Bíró Zsófia fordításában, Charlie Chan folytatja címen jelent meg.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése